Katherine McNamara Hungary


Katherine McNamara Hungary

Exkluzív Interjú

jan 22, 2019
Dee

A NephilimUpdates készített egy interjút Katherine McNamarával, ahol mesél az egész Shadowhunters utazásáról, kalandjáról és a jövőbeni projektjeiről. A színésznő elég hosszú interjút adott a rajongóknak, mondjuk nem is szokott a szavakkal szűken bánni, most is egy elképesztő és őszinte interjút kaptunk tőle. 

Ez a legszebb dolog a világon, hogy egy ilyen megosztott csoportok összeállnak és szilárdan egyesülnek, amik végül a szeretetről és elfogadásról szólnak. Itt leszek nekik mindig és mindig veletek leszek srácok, mindig. Bármi is történjék.

 

Visszatérve a kezdetekhez, hogyan kerültél Clary szerepébe?

Ez az a szerep, ami színészeknek kell. Meghallgatásokra járunk és kapcsolatba lépünk velük: így keresünk munkát. A Shadowhunters kezdetben csak egyike volt a többi meghallgatásnak. De tudtam attól a pillanattól kezdve, hogy olvastam a forgatókönyvet, hogy ez valami különleges lesz. Ismertem a könyvsorozatot és tudtam, hogy népszerű, az emberek szeretik ezt a történetet, de sokat nem tudtam azért róla. Szóval azonnal mentem és felkutattam a könyvet és el kezdtem olvasni őket. Amikor már a forgatókönyvet is olvastam teljesen, tudtam, hogy ez valami igazán különleges projekt lesz.

Így kezdtük, hogy az egymás közti kémiák forgatókönyvét olvastuk fel először: Volt Dommal felolvasásom és Albertoval. Nagyon érdekes folyamat volt. Azt mondhatnám, hogy tényleg kihasználták az idejüket és aprólékosan átgondolták, hogy ki fogja ezeket a karakterek eljátszani. Ami azt jelenti, hogy ezek a karakterek annyira nélkülözhetetlenek a történethez.

Mindig ezt mesélem, ez egy vicces emlékem, mert nagy aktívak lettek Twitteren, amikor tartott a szereplőválogatás és tudtam, hogy én lehetek az a lány a többi közül, aki életre keltheti Claryt és tudtam, hogy mi aznap megkapjuk a híreket. Aztán a Shadowhunters fiókja tweetelt, hogy két óra múlva jelentik be, hogy ki lesz Clary. De nem kaptam hírt, így úgy gondoltam, hogy nem engem választottak. Ez tényleg rossz volt, de aztán hívott a menedzserem, hogy tartsak ki, mert még nem adták oda eddig senkinek. „Így kitartottam.”

Szóval, a következő két órában figyeltem a Twittert, ahogy felrobban és ott voltak a #WholsClary hashtagek. Láttam mindent, ami történik, de nem hallottam semmit a Freeformtól. Szóval azt mondogattam magamnak, hogy valahogy a feszültséget ki kell bírnom. 10 perccel a bejelentés előtt hívtak engem: Gratulálok! Clary szerepét te játszhatod!

Letették a telefont és én nem jutottam szóhoz. Láttam a Twitteren milyen aktivitás ütötte fel a fejét és teljesen elsöprő volt, de ez volt az a pillanat, amikor rájöttem: 10 perc se kellett, hogy tudjam ezek az emberek milyen szenvedélyesek, elmondták a véleményüket és hogy mennyire szívükön viselik ezt a projektet – váratlanul – és hogy én alakítom Claryt. Csak ültem és reménykedtem, imádkoztam, hogy a rajongótábor elfogadjon. És bíznom kellett bennük, mert tárt karokkal fogadtak. Az tény, hogy a bejelentés után 2-3 órán keresztól nem tudtam használni a telefonom, mert állandóan rezgett a tweetektől, instagramtól, hívásoktól és üzenetektől. A telefonom teljesen felmondta a szolgálatot. Szóval így váltam Claryvé. Meglepetésként! Vigyázz, kész, rajt!

 

Clary rengeteget fejlődött az első évad óta. Hogyan fejlődött a sorozat kezdete óta?

Teljesen más ember vagyok. Mindig azt mondogatom, hogy a Shadowhunters forgatása alatt nőttem fel, mert 19 évesen kezdtem el a sorozatot és most 23 vagyok, hogy vége. Tinédzser voltam és most már 20-as éveiben járok. Sokat megéltem, tanultam és annyi mindent csináltam és láttam. Volt esélyem, hogy olyan sok csodálatos helyre elutazzak és csodálatos barátságokat kössek. Olyan sok csodálatos ember hozott az életembe.

De az, hogy a szereplők és a személyzet vesz körül, akik mind csodálatos művészek és csodálatos emberek. Tényleg lehetővé tette, hogy sokféleképpen fejlődjek és sok mindenre megtanított. Visszatekintek erre és ez egy ember élete, annyira befolyásoló környezet, annyira átmeneti, hogy kik vesznek körül. Hihetetlenül szerencsés vagyok.

 

Claryt ebben az egész új világban szabályok vették körül, amiket nem értett és a szövetségesek mindig váltakoztak. Mi a véleményed róla, ahogy az Árnyvilágot kezelte? Mit gondolsz mit csinált helyesen és milyen szempontból lenne még mit tanulnia?

Nagyon érdekes, ha ilyen jellegű kérdéseket kapok egy karakterrel kapcsolatban, mert ha egy karakter bőrébe bújsz, akkor szeretned kell őt. Az ő oldalukon kell állnod és bele kell vinned a saját véleményedet is, hogy ez működjön. A legutolsó dolog, amit megtehetsz, hogy a saját karaktered úgy írod le, ha a te utadat követi.

Clary-ről nem hiszem, hogy elég bizalmat kapott, mert mindig a legjobb szándékkal cselekedett. Mindig ő vetette be magát elsőként – jó, nem mindig: az idő legnagyobb részében – azzal a szándékkal, hogy a helyes dolgot teszi, valamit csinál egy nagyobb jó érdekében vagy valakiért, akit szeret. Ez a fajta tiszta remény vagy jó szándék csodálatos és valamint egy olyan  világban, ahol a démonok és angyalok folyamatosan harcolnak, ez egy csodálatos fényforrás.

Fiatal az igaz. Nem érti, hogy néha nagyobb következményekkel jár a nagyobb jóért tett dolog. Néha jobb módja van a dolgoknak. Úgy érzem, hogy hasznos lenne, ha kicsit megállna és figyelne a körülötte lévő emberekre, akik egy kicsit többet tudnak, mint ő és akik tapasztaltabbak. De nem változtatnám meg a makacs természetért a világért sem.

 

Jace megszállottsága véget ér, de Clarynek lesz egy démoni köteléke. Hogyan hat ez a kapcsolatuk haladására?

Aha! Nos, Jace és Clary elég érdekes helyszínen vannak épp. Technikailag meghaltam. De az utolsó beszélgetésük akkor volt, amikor Jace lelökte a tetőről. Úgy gondolom, hogy Jacere ez jobban kihat, mint Claryre. Igen élete szerelme azt mondta neki, hogy nem szereti és ledobta a tetőről. De akkor Clary teljesen és egészen tudatában volt, hogy Jace meg van szállva és nem önmaga. Ő nem tett semmit és nem is hibáztatja érte vagy dühöng miatta. Nem irányította saját magát szóval így nem hibáztathatja Jacet ezért és ő sem.

Azt hiszem ez súlyosan érinti Jacet és akadályozza, mert Jace egy olyan valaki, aki Valentine miatt és maga miatt is nagy nyomást gyakorol magára, hogy ő legyen a tökéletes hős, a tökéletes katona. Olyan önzetlen. És akkor nem volt az.

De ahogy haladunk előre, csak egyetlen ember képes megérteni, hogy Clary min megy keresztül és az Jace. Szóval, amennyire Jacenek, Jonathan akadályt jelent, az igazából közelebb hozza Jacet és Claryt. Érdekes lesz ezt látni, mert amik Claryvel történtek, különösen az utolsó epizódban, örökre megváltoztatták. Nem lesz már ugyanaz a személy, aki valaha volt és a következő évadban láthatjuk egy másik oldalát.

 

Mit gondolsz, Clary és Jonathan kapcsolata milyen lett volna ha együtt nőnek fel?

Nagyon érdekes, mi lett volna, ha… Jonathan egyértelműen szereti Claryt és Clary is szereti őt. Olyan sok mindenbe egyformák. Érdekes lett volna, ha nem lenne démon oldala, aki kifordította magából. De mivel ez nincs így, így a mi lett volna, ha így felfedezhettük, hogy Clary kénytelen volt szembenézni a Morgenstern vonalával, különösen a bátyjával való kapcsolatán keresztül az évadban. Ami nagyon izgalmas.

Szerettem volna ezt is átélni. Azt hiszem nagyon hasonlított volna Alec és Isabelle kapcsolatára. A Shadowhunters testvérek között meg van a kötelék. Együtt élnek, együtt dolgoznak, együtt harcolnak és edzenek. Számos módon partnereik egymásnak.

 

Milyen volt együtt dolgozni Will Tudorral és Luke Bainesszel, akik ugyanazt a személy játszhatták el?

Ez az egyik kedvenc élményem a Shadowhuntersbe. Amikor ennyire szorosan együtt kell működnöd valakivel, akinek a karaktereik ennyire összefonódnak és szoros kapcsolatban vannak, te csak reméled és imádkozol, hogy összebarátkozz a színésszel, aki a másik karaktert alakítja. A világ legszerencsésebb lányának érzem magam, mert Will Tudor és Luke Baines nem csak a legjobb színészek, akiket ismerek, de a két legkedvesebb emberek számomra. Annyira szorosan kellett együtt dolgoznom velük a kedvenc karakterem életre keltésében, hogy ez olyan volt, mint a tökéletes álom valóra válása.

Mindketten bíztak bennem, mert Will megkapta ezt a karaktert és olyan szépen eljátszotta. Egy csodálatos, bonyolult karakter teremtett meg. És akkor színre lép Luke; Jonathan reinkarnálódik és szinte teljesen más karakter. Luke olyan csodálatosan képes volt átvenni, amit Will beletett és formált rajta. Megváltoztatta és tényleg magára formálta. Valójában mindkettőjükből állt össze. Amikor van egy jó gonoszod, akkor jó a sorozatod. Ez az, amit mindketten beleadtak a szerepbe.

 

Először azt gondoltuk, hogy Clary kézjegyéhez tartozó fegyver a szülei tőre voltak, de az ő igazi fegyverei a különös rúnák. Mit mondanál a tiédről?

Az én saját fegyverem, az a képességem, hogy ott legyek támogatónak azok mögött, akiket szeretek. Semmi sem jobb, mint a szeretet – legyen akár egyszerű vagy bonyolult – sütni egy csomó sütit vagy kávét vinni valakinek, amikor letört vagy velünk akar lenni. Ott lenni, amikor szüksége van rád, válaszolni a telefonra és meghallgatni. Mosolyt csalni az arcára, feldobni őt. Vagy csak, amitől különlegesnek érzi magát még akkor is ha rendben vannak. Van valami, ami nekem is olyan sok örömet okoz, amikor rátalálok egy személyes dologra, amit nekem készítettek és ez mindig mosolyt csal az arcomra.

 

Gratulálok a Zöld Íjász debütálásodhoz! Jó volt látni, hogy az első részben már szétrúgod valaki seggét. Mi volt Mayaban ami megfogott, amikor olvastad a fogatókönyvet?

Van benne valami, amit nagyon szeretek ebben a karakterben. Majdnem Clary ellentéte. Egy olyan karakterből kijönni, amit imádtam alakítani, biztos akartam lenni benne, hogy a következő munkám valami más lesz.

Annak ellenére, hogy hasonló műfaj és hasonló jellegű sorozat, ahol Clary egy csodálkozó, reményekkel teli világítótorony volt, ebben a nehéz világban az új karakter, Maya egy sötét világ terméke és ő ebben nőtt fel. Már túlélővé kellett válnia fiatalon. Ez a remény, optimizmus kis fénye benne nem létezik. Maya ’először üt és utána kérdez’ típus és ez elég érdekes. Kicsit idősebb is. Mivel a Shadowhunters világa varázslata, mágiára épül el, a Zöld Íjász a világ tisztátlanságára és valóságára épít, fegyverekre és képességekre. Nagyon különböző szerep és kihívás. Minden percét nagyon élvezem.

 

Elárulhatsz bármit is a Zöld Íjász kalandodról?

Az egyetlen dolog, amit elmondhatok, hogy az epizódok mennek tovább és nagyon jó volt mindenkivel együtt lenni. Most, hogy néhány epizóddal végeztünk, az összes kapcsolat szépen kialakult és elkezditek majd látni az emberek mindkét oldalát; amelyek közül már néhányat ismerünk és lesz olyan, amit nem. Nagyon izgalmas látni, hogy ez hogyan forr össze.

 

Pályafutásod alatt kemény nőket alakítottál a Shadowhuntersben, Zöld Íjászban és az Útvesztőben. Milyen dolgok azok, amiket megfigyelsz egy karakterben, amikor eldöntöd, hogy csatlakozol egy projekthez?

Én egy olyan színész vagyok, aki millió életet akar élni és millió embernek kell lennie. Minden műfajban, minden típusban, csak annyit akarok, hogy megtapasztalhassam és kihívás legyen számomra, hogy hogyan boldogulok. Nem tudom miért kerültem bele a kemény nők mintázatába. Nem ellenkezem, imádtam. Szerencsésnek érzem magam, hogy ebbe a pozícióba kerültem, mert most olyan időszakban vagyok, ahol annyira összetett, érdekes és különböző szerepek vannak a nők számára. Ez az iparág előnyére válik.

Nem feltétlenül figyelek fel rá, amikor meghallgatásra megyek egy szerepre, próbálok kihozni magamból a belső erősségem, a magot, amit női karakterekben szeretnék látni. Nem mindig van megírva, de manipulálva vannak a szituációk, ahol egy karakter kiemelkedhet és megtalálhatja a karakter érdekes oldalát. Mindannyiunkkal így van ez és amikor én ilyenkor rátalálok egy érdekesebb karakterre, ami összetettebb és van erőssége még ha ezt nem is láthatjuk elsőre. És ez olyan sok különböző módon, formában jöhet létre így mindig érdekes kihívás marad felderíteni ezt vagy azt, hogy mikor talál rá a karaktere a saját erejére.

 

A Shadowhunters képernyője tele van erős nőkkel. Milyen tanácsot adnál fiatal lányoknak, akik a saját útjukat keresik?

Azt mondanám: találd meg ami azzá tesz, aki vagy. Ami boldoggá tesz. Találjátok meg, amitől önmagadnak érzed magad. Csináld meg és légy az, aki. Mindannyiókban van valami, amit csak mi adhatunk a világnak. Vess egy pillantást ezekre a karakterekre, akik ezekben az emberekben találják meg az erejüket.

Nézz Isabellere, Claryre vagy Maiara. Clary, aki az erejével egy nagyobb jóért cselekszik és harcol azokért, akiket szeret. Nézd Maiat aki minden erejével harcol az emberek igazságáért és azokért, akik korábban voltak. Isabelle a családjáért harcol és azokért, akikről azt gondolja, hogy jók és igaziak. Minannyian teljesen más módon és módszerekkel tesszük ezt, és mind teljesen, kétségtelenül, vitathatatlanul erős nők. Azt tudnám mondani, hogy a fiatal lányok ezt találják meg. Merjék megkeresni és tartsanak ki. És soha nem fogják megbánni.

 

Jade bejelentette, hogy új zenét ad ki. Valami, amit tőled is várhatunk a jövőben? Imádtuk az Embert!

Köszönöm! Határozottan a terveimben van és szándékomban van folytatni. Ez csak ütemezés kérdése. Volt egy olyan pont, ahol egy csomó dalt fogok kiadni Halloweenkor, de aztán jött a papírmunka és az idő; ezért nem fejeztem még be őket. De dolgozok rajtuk. Igazán padlót fogtam és ledöbbentem, hogy hogyan reagáltak az emberek az Emberre és nagyon bátorító számomra a jövőre nézve. Csak jól akarom csinálni és csak azért kell félretennem, mert sok mindenen dolgozok.

 

Beszéltél arról, hogy rendező akarsz lenni. Mi lenne a hozzád illő projekt?

Szintén dolgozok ezen. Jelenleg egy történetet keresek. Belenézek írásokba vagy adaptációkba vagy forgatókönyveket keresek, amiben részt vehetnék. Ez minden bizonnyal, amit csinálni akarok. Még soha nem gondoltam rá, mielőtt a Shadowhuntersben dolgoztam, de ott olyan sok rendezővel dolgoztam. Sokan említették nekem, hogy az a látásmód, ahogy kérdeztem az eléggé a rendezői szemszögből jöttek. Minél többet gondolok rá, annál inkább érdekelnek az emberek elméje, mindenképpen valami, amit látni szeretnék. Ez minden, ami egyszer elérkezik. Szeretem magamhoz közel tartani ezt a gondolatot, de izgulok is.

 

És végül, a Shadowhunters támogatónak a cikk az eltörléséről hatalmas csalódás volt. Van valami, amit szeretnél nekik mondani?

Csak a leghatalmasabb ’köszönömöt’ akarok mondani a világnak. Mindannyiónkat sokként ért a hír és meglepődtünk. De  legnagyobb kényelem, a legnagyobb bátorítás és ajándék, amit láthattunk a Shadowhunters rajongótábora, akik összegyűltek és összefogtak mint közösség. Ez az egy, ami nem tűnik el a sorozattal együtt. A Trevor Projekt adományok és a hirdetőtáblák a világon mindenhol, sőt a szociális média támogatása, ez a sok ember, akik ennyire törődnek ezzel változást hozott és a hanguk hallatása egy igazán csodálatos dolog. Olyasmi, amit nem szabad könnyedén venni a mai világban.

Valami, amit szeretnék mondani az egy hatalmas köszönöm, hogy láthattam ezt a rajongótábort így fejlődni. A hangulat mér meg volt, mielőtt a sorozat feltűnt volna. De megtiszteltetés számomra, hogy első lehetek a rajongótábor figyelésében, találkozhatok velük és láthatom, hogy az emberek barátokká válnak a világ minden tájáról és az emberek magukra találnak és maguknak érzik ezt a világot. Látni ezeket a hihetetlen művészeket, akiknek karrierjük lett, mert bátorítást kaptak és a munkájukat széles körben megismerték a Shadowhunters rajongók által és olyan helyre vitte őket, ahova vágytak eljutni.

Ez a legszebb dolog a világon, hogy egy ilyen megosztott csoportok összeállnak és szilárdan egyesülnek, amik végül a szeretetről és elfogadásról szólnak. Itt leszek nekik mindig és mindig veletek leszek srácok, mindig. Bármi is történjék.